CALLATIS város nyomában
Callatis városát ie. 670 körül alapították a görög kolóniák, majd a Római Birodalom részévé vált. Kiemelten fontos kikötő és kereskedelmi központ volt évszázadokon keresztül, egészen a VI. század végén bekövetkezett pusztulásáig. Akkor egy földrengés teljes egészében elpusztította a várost és annak nagy részét (körülbelül 4/5 részét) a Fekete- tenger mélyére süllyesztette.
A területen ma a Román Haditengerészet kikötője fekszik.
Kutatásokat a területen búvárok csupán a hatvanas-hetvenes években végeztek, műszeres mérések nélkül.
A modern hadikikötő építésekor teljesen szakszerűtlenül, markolókkal kotorták a medret az érintett területen, így került elő számos ókori épületmaradvány- ezek most a Callatis Régészeti Múzeumban láthatóak.
A víz alá merült ókori kikötővárosról jelenleg még nincs pontos térkép, csak sematikus ábrázolások a hozzávetőleges objektumokról. 
Fekete-tenger kapujában
Egy rég letűnt korban találtuk magunkat, ahol lüktetett az élet. 2700 évvel ezelőtt érkeztek e partokra a Fekete-tengeren át Eladából az első kereskedők, hogy megalapítsák a virágzó Hisztriát, valamint Tomis és Callatis várait. A rómaiak klastromokat, utakat, védőhálót húztak, felépítették az adamclisi emlékművet és az adamclisi várat, hogy megünnepeljék a dákok felett aratott győzelmüket. A középkorban többek közt a genovaiak is megérkeztek.

Mangalia 1995-ben lépett elő municípiummá (megyei jogú várossá). Románia második legnagyobb kikötője, s itt állomásozik a román hadiflotta megmaradt része is. Ennek ellenére Mangalia igen kedves és élhető város. Van könyvesboltja, rengeteg működő ATM-automatája, itt a leghomokosabb a tenger, a legjobb az éghajlat, s még lehetne sorolni.
A város ókori neve Callatis; a IV. században ez volt a legjelentősebb a fekete-tengeri görög kolóniák között.
Az expedícióról
Sajtó:
Blikk (XIV. évfolyam 114. szám)
Online média:
RTL KLUB
Fókusz Plusz
2007. április 28.

09:11 perc

Callatisról, az elsüllyedt város kutatásáról, feltárásáról készült rövidfilm.
   
RTL KLUB
Reggeli
2007. április 27.

03:55 perc

Beszélgetés Szalóky K. Attilával az expedíció vezetőjével, és Jójárt Andrással az elsüllyedt városról.
CALLATIS város feltárása
Az expedíció egy nagyszabású régészeti feltárási program első próbakutatása volt. Az ókori kikötő bejáratánál felfedeztünk egy 2000 éve elsüllyedt hajóroncs maradványait-, ilyet előttünk ott még soha senki nem talált (a fatest az évszázadok során teljesen elkorhadt, de a megmunkált, építkezéshez szállított kövek a fenéken szétterülve tökéletes kirajzolják a hajó formáját).

Mi voltuk a világon az első kutatók Callatis romjainál, akik szisztematikus víz alatti régészeti felderítést végeztünk úgynevezett Side Scan Sonar és ROV távvezérelt robotkamera segítségével (a szonár ultrahang segítségével domborzati térképet készít a meder fenekéről, amit második lépésként a távvezérelt robotkamerával meg is néztünk a mélyben- ennek képét rögzítve víz alatti felvételekkel dokumentáltuk a romok állapotát).

A speciális műszerek segítségével pontos koordinátákat adtunk meg a román régészeknek minden egyes víz alatt talált falmaradványról és tárgyról.

A műszeres felderítés alkalmával sikerült több ókori kikötőhely, épületmaradvány és utcarészlet helyének pontos helyzetét, fekvését meghatároznunk.

A román partnercégek, a Mangáliai Callatis Régészeti Múzeum vezetősége és a Carpatica Búvárcsoport együttműködési megállapodást írt alá a kutatás folytatásáról az Octopus Egyesülettel. A terület teljes feltárási terve az expedíció mérései alapján készült el.
 
 
Kutatási terület
     
   
     
Az egér segítségével a kutatási területet környéke is felfedezhető.
Az expedíció adatai
Kezdete: 2007. április 10.
Befejezés: 2007. április 15.

Dokumentáció leadása: 2007. május
Helye: Mangália, régészeti múzeum
Átvevő: Szabó Jenő, megbízott

Összeállították:
  ● Szalóky K. Attila
  ● Tóthfalusy Péter
  ● Jójárt András
Fényképalbumok

- kutatás -


- szonár mérések -
Az expedíció tagsága
Engedély, felügyelet: Mangália
Engedély szám: 10/04/07-025/43

Partner múzeum: Mangalia Múzeum

Expedícióvezető:
  ● Szalóky K. Attila

Vezető régész:
  ● Mihai Ionescu, Callatis Múzeum

Fotó:

  ● Dózsa Károly
  ● Farkas Viktor
  ● Szlobodnyik Krisztina
  ● Tóthfalusy Péter

Videó:
  ● Gortva Attila vízalatti operatőr
  ● Halper János, operatőr

Dokumentumfilm:
  ● Elek Sándor
  ● Szlobodnyik Krisztina

Búvárok:
  ● Dózsa Károly
  ● Farkas Viktor
  ● Gortva Attila
  ● Jójárt András
  ● Kecskés (triplaX) Gyula
  ● Tóthfalusy Péter